En linksbana på Visingsö

En linksbana har vissa krav för att kallas en linksbana. Ursprunget kommer från Skottland, och tillsammans med England och Irland, finns där de flesta linksbanorna. Själva ordet links kommer från det engelska ordet hlinc som betyder ås. Många linksbanor ligger vid kuster angränsande till hav, men det är inte ett självklart krav. Vår bana angränsar till Vättern och är uppbyggd utifrån den natur som finns runt Vättern. Oftast finns det inga träd på banorna utan när man har tagit fram linksbanan utgår man ifrån den naturliga geografin och konstruerar banan utifrån det.

Linksbanorna kom till för att ursprungligen ansåg människorna att den typen av land inte var brukbar för odling. Hur skulle man då använda marken? Idén kom att omvandla den till golfbanor som krävde lite underhåll då resurserna inte fanns vid den tiden. Och det är det som är grunden för en linksbana; traditionen och utmaningen på samma gång som geografin. Att utnyttja geografin och inte omvandla eller skapa något som förändrar geografin och naturen, utan bevara det naturliga. Väder och vind, kvaliteten på jordmånen och andra faktorer ger en linksbana dess karaktär. Ett helt annat spel än på en konstruerad golfbana där allt är tillrättalagt och planlagt utifrån svårighet och grad så att alla golfspelare oavssett handicap kan få en spelupplevelse. Linksbanan utmanar ditt spel utifrån väder, vind och underlag.

Grunderna för en linksbana

En av grunderna för en linksbana är den sandiga jorden. Den dränerar snabbt vid regn, klarar stormar och fortfarande vara fast. Gräset söker sig ner långt i jordmånen vilket gör att turfen blir hård och klarar mycket. Det gör att vi kan spela året runt på vår golfbana, om det inte kommit mycket snö. Vår klimatzon på ön kan jämföras med Skånes klimat. 

En annan grund är fairways på en linksbana. De kan vara mycket mer ojämna och tuffare än andra banor som ofta har mjuka, platta fairways. Självklart sköter vi vår bana med klippning, men underlaget påverkar till att fairway inte alltid är helt platt. Det påverkar ditt spel och du behöver ta med det i din planering av spelet.

Banan är dessutom lätt att gå. Inga långa transportvägar utan nästa hål finns nära ditt avslutande hål. Det är också en tradition för linksbanorna.

Du spelar mot naturen

De allra flesta linksbanor påverkas av vinden eftersom de är belägna vid en kust. Vättern är Sveriges näst största sjö och på grund av sitt djup och undervattenströmmar, är den som havet. Det blåser ofta på ön och det påverkar spelet på banan. Det behöver du ta med i ditt spel, vinden kan vara stark ibland.

Ruffen på banan är inte enkel. Den består av orörd biologisk mångfald av flora och fauna och gräset är stripigt och långt. Inte enkelt att slå sig ur- kanske bättre att droppa dig ur? Svårt men fågellivet gillar det! Många fåglar häckar och lever på banan där vi kan följa blivande fågelfamiljer på våren där mamma strandskata vaktar sina ägg oroligt, när vi kommer gåendes.

Bunkrarna är en annan del som påverkar ditt spel. De är små, djupa och har höga väggar som utmanar att komma ur bunkern. Tuffheten och utmaningen på en linksbana, där du spelar emot naturen, ger dig en helt annan spelupplevelse än övriga banor. Vilket gör att det är mycket roligt att spela på en linksbana; du testas som golfspelare!